Schloss Neubeuern

Magániskolai életmódot választani egy bővített életforma, egyedi látásmódot igényel. A diákok a közösségi élet minden velejáróját megismerik, saját határaikat kényszerülnek feszegetni. Tisztelet és tolerancia válik a részükké, hiszen szorosan élnek együtt egy számukra ismeretlen élethelyzetben. Mindez kezdetben nehéz lehet, ugyanakkor, hamar megtanulják, mennyi előny származik abból, hogy soha nincsenek egyedül, csoportban kell élniük és dolgozniuk, alkalmazkodni kell a többiekhez. Így felelősséget fognak érezni egymás iránt, konfliktusaikat meg fogják tudni oldani, számos élethelyzetbe fognak kerülni, melyekből mind tanulhatnak.

Oktatás

Az iskolának tudomány és technológia részlege van, amely gazdasági részleggel egészül ki. Alapvetően a 8 éves Gymnasium-ot követi, amelyben a nyelvi képzés az 5. évtől lehetséges. Kis osztálylétszámmal oktatnak, ami általában 13-16 főt jelent, de a maximum létszám 20 fő. A tanulás hatékonysága érdekében mindenkit kreativitásra ösztönöznek, és hogy megtalálják helyüket az adott osztályban. Óránként változó a beosztás, hogy kissé változatosabb legyen egy nap. Minden tantárgynak megvan a felelős tanára, akitől segítséget, útmutatást lehet kérni.

Technikai felszereltség

Az egész iskolát behálózzák a száloptikás vezetékek, lehetővé téve, hogy minden teremben legyen internet hozzáférés és projektor. Számítógép terem egyszerre 15 diáknak ad hozzáférést, amelyet a tanárok az oktatáshoz is használnak. Plazma tv-k adnak hírt minden fontos bejelentésről, eseményről és szórakoztatják a diákokat. Természetesen Wi-Fi is található az iskola egész területén.

Csoportok és kollégium

Nyolc ház van, amelyből hat a festői kastélyban, kettő pedig a Trüper épületben található. A kastély keleti szárnya a lányoké, akik el vannak választva a fiúktól bizonyos években. A mentorok és tanárok - gyakran a családjaikkal együtt - a diákokkal együtt laknak és 24 órás felügyeletet biztosítanak. Ők továbbá a szülők legfontosabb kapcsolattartói, akik folyamatosan informálják őket csemetéik hogyléte felől. Összesen 62 szoba van, néhány mosdóval, zuhanyzóval felszerelt. Eleinte 2-3 ágyas szobákat kapnak a diákok, az idősebbek már egyágyasban alszanak. Minden házban van közös fürdőszoba, közösségi terem, konyha sarok. A diákok általában maguk választhatják ki, hogy hol és kivel szeretnének lakni.