Svájc - oktatási rendszer

Tekintettel arra, hogy Svájcnak nincsenek természeti adottságai, ezért az oktatás és tudás vált a legfontosabb erőforrássá. Ennél fogva Svájcnak kiemelkedően magas az oktatási színvonala. Az egyes kantonok felelősek érte (óvoda, iskola, egyetem), így az oktatás kantononként jelentősen eltérhet.

Az általános iskola után a diákok választhatnak, hogy középiskolában tanulnak tovább vagy szakmunkásképzőben folytatják tanulmányaikat. Utóbbi esetén, ha befejezik a szakközépiskolát még mindig lehetőségük nyílik folytatni karrierjüket egy középiskolában vagy egy ún. Fachhochschule-ban, amely műszaki főiskolát jelent.

Tanulás az általános iskolától kezdve kötelező, 7 éves kortól. A legtöbb diák ez után a szakmunkásképzőt választja. Gimnáziumokból nagy a választék, ahol előtérbe kerül a matematika és tudományok, de a német nyelvet és két másik idegen nyelvet is tanulják a diákok. Ezek általában angol, francia, olasz, esetleg latin. Léteznek már tudományra, nyelvre, közgazdaságtanra, zenére, sportra specializálódott gimnáziumok is.  Ezek mind 6,5 vagy 4,5 évesek és mind az ún. szövetségi érettségi diplomával zárulnak, amelyet az összes svájci és a legtöbb külföldi egyetem is elismer. Akár szakmunkásképzőben, akár gimnáziumban tanul egy diák, tanulmányait folytathatja az egyetemeken.